Operatierobot verkleint kans op complicaties bij prostaatverwijdering

Alexander Pil
2 november 2021

Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) zet een nieuwe operatietechniek in bij het verwijderen van de prostaat. Door het gebruik van een Da Vinci-operatierobot wordt de kans op incontinentie veel kleiner, want door het sparen van een stukje plasbuis blijft de sluitspier veel beter intact. ‘Incontinentie is iets waar onze prostaatpatiënten bijna altijd voor vrezen’, vertelt ZGT-uroloog Saskia Stomps.

ZGT-uroloog Saskia Stomps: ‘De operatierobot brengt een enorme winst voor onze patiënten.’ Foto: Ziekenhuisgroep Twente

De resultaten liegen er niet om. Na een prostaatverwijdering met deze nieuwe techniek is rond de 82 procent van de patiënten na zes weken ‘droog’. Dat was voorheen 43 procent. En tegenwoordig blijft 2 procent van de patiënten na een jaar incontinent, waar dit percentage voorheen 12 procent was. Stomps: ‘Een enorme winst voor onze patiënten. We kunnen dit dankzij de grote precisie van onze operatierobot. Patiënten die worden geopereerd, kunnen we vooraf beter geruststellen. De kans dat je er doorheen komt zonder dat je incontinent wordt, is gigantisch groot. Doordat we heel erg precies kunnen werken, herstellen patiënten sneller en houden ze er minder problemen aan over.’

De nieuwe techniek houdt kortgezegd in dat de plasbuis niet meer boven de prostaat wordt doorgesneden, maar dat er nog een klein stukje met spieren en al uit de prostaat wordt losgepeld. Uroloog Stomps was de eerste die het probeerde. ‘Ik had een voorbeeld gezien bij een ander ziekenhuis in Duitsland. Daar deden ze dat tijdens een ‘open operatie’, met gebruik van heel veel touwtjes. Ik dacht: dat moeten wij ook doen. Maar dan eenvoudiger, met de robot en zonder al die touwtjes.’ Dat bleek enorm goed te werken en veel op te leveren voor onze patiënten. Met name om die laatste reden hoop en verwacht ik dat collega’s nationaal en internationaal de techniek over gaan nemen.’ Inmiddels zijn er rond de vijfhonderd ZGT-patiënten met deze nieuwe operatietechniek behandeld.