Opdelen, overzicht houden, keuzes maken en afstemmen

René Raaijmakers
Leestijd: 8 minuten

Systeemengineers en -architecten zorgen bij ASML voor de juiste technische keuzes met als doel maximale waardecreatie. In dit tweede deel van een uitgebreide reportage gaat het over de productgeneratie, het daadwerkelijk ontwikkelen, assembleren en integreren van de systeemdelen. De centrale thema’s zijn opdelen, overzicht houden, keuzes maken en afstemmen.

Je zou denken dat ASML’s productgeneratieproces (PGP) begint met nanometerbudgetten en supersonische versnellingen. Maar nee. Zoiets basaals als logistiek is allesbepalend als systeemengineers in Veldhoven starten met een wit vel papier voor een nieuwe machine.

Op dit moment vervoert ASML elk euv-systeem met drie Boeing 747-vrachtvliegtuigen naar klanten. Hoe zal dat rond 2025 gaan, met de high-na-systemen? De Twinscan EXE:5000 en EXE:5200 die voor begin volgend jaar op de planning staan, zijn weer een maatje groter en dat betekent dat het productteam in Veldhoven opnieuw alle transportopties op tafel legt. De beslissingen hierover zijn al genomen, klanten bereiden zich voor, details zijn nog niet gedeeld.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.