Opbouw gecontroleerde overcapaciteit in volle gang bij ASML

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

ASML negeert de chipdip en gaat over op een just-in-case-filosofie voor productiecapaciteit.

Angst voor een recessie als gevolg van hoge inflatie, een zwakke vraag naar halfgeleiders in de consumentenmarkt, exportbeperkingen, stijgende chipvoorraden en chipfabrikanten die de productie terugschroeven. Normaal gesproken slechte voortekenen voor ASML, maar deze keer niet. Ondanks de turbulentie voorspelt ASML dit jaar met een kwart te groeien.

Omdat klanten al in de tweede helft van het jaar een herstel verwachten, denken zij niet aan aanzienlijke capex-reducties, laat staan annuleringen, legde ASML’s ceo Peter Wennink uit tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor in Veldhoven, waar hij de financiële resultaten over het vierde kwartaal en het hele jaar besprak. ‘De duur van een potentiële recessie is in de hoofden van onze klanten veel korter dan de gemiddelde doorlooptijd van onze machines. Ze willen zich voorbereiden op een opleving’, zei Wennink in een door ASML gepubliceerd video-interview.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.