Op weg naar zelfsturende productie

Leestijd: 7 minuten

De industrie is aan een comeback bezig als een belangrijke, bepalende factor in de moderne samenleving. Productieprocessen worden sneller, flexibeler en goedkoper. Zelforganiserende fabrieken die elk onderdeel van de productieketen met elkaar verbinden via draadloze communicatie zijn geen toekomstmuziek meer. Machinebouwers doen er goed aan zich tijdig in deze ontwikkeling te verdiepen.

In veel industrielanden werd industriële productie de afgelopen decennia gezien als een aflopende zaak. Maar na de internetbubbel en de crisis die ontstond in de financiële en vastgoedmarkt herleeft de belangstelling voor de industrie als producent van ‘reële waarde’. De klassieke industrielanden grijpen hun kans om productieprocessen verder te professionaliseren, te individualiseren en daardoor hun concurrentiepositie te versterken. In Duitsland en de Verenigde Staten wordt volop geïnvesteerd in de volgende fase van industriële productie, die inmiddels wordt gezien als de vierde industriële revolutie.

De eerste industriële revolutie werd ingeluid door de uitvinding van de stoommachine. Tijdens de tweede revolutie deden massaproductietechnieken hun intrede. De derde revolutie omvatte de implementatie van technologieën voor de automatisering van productielijnen. Met de vierde revolutie, ook wel Industrie 4.0 genoemd, worden fabrieken volledig gedigitaliseerd en klaargestoomd om zelf hun productieprocessen te besturen en te optimaliseren. Binnen deze intelligente productieomgevingen worden geminiaturiseerde processoren, systemen voor dataopslag, sensoren en zenders ingebouwd in productiemachines, halffabricaten en materialen. Slimme software helpt bij het structureren van de datastromen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.