Op weg naar een internet van veilige dingen

Nieke Roos
Leestijd: 5 minuten

Met miljarden, en in de nabije toekomst mogelijk biljoenen aan verbonden apparaten, vormt het internet der dingen een groeiende bedreiging voor de beveiliging en privacy. Door meer dan veertig partners uit de academische wereld, de industrie, de overheid en het maatschappelijk middenveld samen te brengen, legt het Intersect-project de basis voor een internet van veilige dingen. Op 14 en 15 oktober organiseert het consortium zijn eerste jaarlijkse conferentie.

Het internet of things blijkt een van de zwakste plekken in onze infrastructuur te zijn. Met miljarden, en in de nabije toekomst mogelijk biljoenen apparaten, nemen de beveiligingsrisico’s enorm toe. Hoewel dit alomtegenwoordige netwerk van iot-apparaten toezicht zal houden op ons leven en onze economie, is het vanuit veiligheidsperspectief volkomen onbeheersbaar zijn. Om het risico te vergroten, worden iot-systemen vaak bedacht en ontwikkeld op plaatsen waar we geen controle over hebben. En tenzij we onze digitale soevereiniteit willen opgeven door alleen te vertrouwen op buitenlandse oplossingen voor onze nationale cyberbeveiliging, moeten we een manier vinden om ze te beveiligen.

‘We bevinden ons op een keerpunt in de geschiedenis en als we nu geen actie ondernemen, lopen we het risico overspoeld te worden door technologie die onze cyberbeveiliging en veiligheid fundamenteel en onomkeerbaar zal ondermijnen. Dit is niet zomaar een kwestie van datadiefstal – het gaat om producten die kunnen worden misbruikt om kritieke infrastructuren aan te vallen en zelfs te destabiliseren’, zegt Harold Weffers, co√∂rdinator van de publiek-private samenwerking Intersect. ‘Het project Intersect, uitgevoerd in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda, heeft de ambitie om een ‚Äč‚Äčmaatschappelijke transitie te starten naar een internet van veilige dingen. In de komende acht jaar willen we concrete stappen ondernemen om nieuwe benaderingen te bieden om iot-apparaten veiliger te maken.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.