Op veilige afstand

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Tele Radio is gespecialiseerd in afstandsbesturingen die veilige operatie garanderen. Door eigen versleuteltechnologie is interferentie onmogelijk.

Puinbrekers langs de snelweg, borstelbanen in indoor skihallen en windmolens op de Noordzee. Zomaar een greep uit het zeer gevarieerde werkterrein van Tele Radio. Wat al die toepassingen gemeen hebben, is dat veiligheid er hoog in het vaandel staat. Het Zweedse bedrijf komt aan die eis tegemoet met zijn gecertificeerde afstandsbesturingen. ‘Dat is ons unique selling point’, aldus Kees Jan van der Elst, directeur van Tele Radio’s Nederlandse vestiging. ‘We leveren die besturingen met een veiligheidscertificaat. Er zijn heel weinig bedrijven die ons dat nadoen.’

Het gebruik van een afstandsbesturing heeft een aantal voordelen. Om te beginnen, is het efficiënter. Een machineoperator hoeft niet steeds naar het bedieningspaneel te lopen om processen te starten of instellingen te wijzigen. Maar het is vooral ook veiliger omdat die operator fysiek afstand kan houden tussen zichzelf en de potentieel gevaarlijke acties van de machine. ‘Hij heeft de noodstop letterlijk bij de hand en kan dus onmiddellijk ingrijpen als dat nodig is’, legt Van der Elst uit. In het design van een machine hoeft er dus niet een reeks noodstopknoppen te worden opgenomen om operators van alle kanten snel toegang te geven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.