Op het scherp van de snede

René Raaijmakers is uitgever van Mechatronica&Machinebouw.

Leestijd: 3 minuten

In de Brainport-regio is een nieuwe machinebouwer opgestaan met de toepasselijke naam Liteq. Als gloednieuwe speler is Liteq nog klein en onbetekenend. Het bedrijf richt zich op backendlithografie en daar maken gevestigde partijen als Ultratech en Canon de dienst uit.

Dus wat doet Liteq-directeur Gerrit van der Beek als hij een eerste voet tussen de deur heeft bij potentiële klanten? Dan speelt hij zijn troefkaart ASML. Dat kan, want de grote jongen uit Veldhoven is investeerder in de startup. Als marktleider in frontendlitho is ASML een machtige partij, een hefboom waarmee de deur voor Liteq altijd openzwaait. Daarna kan het echte gesprek beginnen.

De vraag naar financiële stabiliteit, zitvlees en installed base werd dertig jaar geleden ook gesteld aan ASML. In die tijd stelde de Veldhovense machinefabrikant nauwelijks iets voor in de chipfabricage. Midden jaren tachtig waren Nikon, Canon en GCA dominant in chipfabrieken. Een ASML-stepper kwam je in waferfabs nooit tegen. ASML moest zelfs hard op de deur bonken bij de chipdivisie van moederbedrijf Philips om gehoor te krijgen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.