Oost-Nederland zoekt aansluiting met Eindhoven voor medische technologie

Pieter Edelman
Leestijd: 3 minuten

Health Valley, het Oost-Nederlandse netwerk voor medische technologie, moet de aansluiting zoeken met Eindhoven en van daaruit met Leuven en Aken. Aan de andere kant moeten de Twentse contacten met Groningen en Münster verder worden uitgebouwd. Dat is de belangrijkste conclusie uit een rapport van Buck Consultants dat binnenkort verschijnt. Tijdens zijn keynotelezing op het Health Valley-event Philips-CEO Gerard Kleisterlee zei deze suggestie vol te willen omarmen.

Health Valley werd zes jaar geleden opgericht om de bedrijvigheid rond de speerpunten van Oost-Nederland op het gebied van medische technologie uit te bouwen. Het programma kent vier focusgebieden: monitoring, diagnostiek en therapie; reconstructieve geneeskunde met onder meer revalidatiehulpmiddelen en weefsel-engineering; e-health; en gezondheid, met onderwerpen van sport tot aan functionele voeding. Dat gaat dus om technologie in de breedste zin van het woord. Op de as Nijmegen-Enschede is op elk van deze gebieden veel specialisme te vinden in het bedrijfsleven, zorginstellingen, de hogescholen, de UT, Wageningen Universiteit en Researchcentrum en de Radboud Universiteit en het aanverwante universitaire ziekenhuis. Door te focussen op deze speerpunten, kan de regio internationaal een deuntje meezingen, menen de initiatiefnemers.

Volgens Health Valley-voorzitter Jos Werner lopen er op het moment negentig projecten onder de vlag van het netwerk, waarvan er dertig in de commercialiseringsfase zitten. Een van de belangrijkste programma‘s is Braingain, een consortium met een budget van 25 miljoen euro om interfaces tussen hersenen en computers te ontwikkelen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.