Ook TSMC neemt aandeel in ASML

6 augustus 2012

Zoals beoogd heeft ASML ook TSMC weten te interesseren voor een belang in het bedrijf om de R&D voor 450-millimeterapparatuur en de volgende generatie EUV te helpen financieren. De Taiwanese foundry koopt vijf procent van de machinebouwer voor 838 miljoen euro en investeert daarbovenop de komende vijf jaar 276 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling – dezelfde koers die Intel vorige maand betaalde voor zijn vijftienprocentsbelang.

ASML startte dit co-investeringsprogramma om geld op te halen voor de ontwikkeling van de machines die in de tweede helft van dit decennium nodig zijn. Het wil maximaal een kwart van het bedrijf verkopen aan zijn grootste klanten op voorwaarde dat zij daarnaast nog eens investeren in de R&D van deze apparatuur (om het aandeel niet te doen verwateren koopt ASML evenveel van de bestaande aandelen terug).

Volgens ASML lopen er nog gesprekken met ’andere klanten‘ voor de overige vijf procent van het kwart – waarschijnlijk Samsung. Overigens mag het bedrijf alleen over de eerste tien procent van het belang op eigen houtje beslissen, voor de rest is nog goedkeuring van de aandeelhouders nodig.