Ook in Thailand verdedigt Nederland een grote voetbaltitel

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Terwijl de Oranje-leeuwinnen op het EK in Engeland opnieuw kampioen hopen te worden, gaat er namens Nederland nog aan ander team als titelverdediger van start op een groot eindtoernooi. Een kleine 10 duizend kilometer verderop, in Bangkok om precies te zijn, strijdt Tech United van de TU Eindhoven deze week om de wereldtitels robotvoetbal en zorgrobot tijdens Robocup 2022. Tijdens het vorige WK in 2019 wisten de Eindhovenaren beide titels te winnen.

Eerlijk is eerlijk, de voetbalrobots hebben nog niet dezelfde fluwelen techniek als de vrouwen van Oranje, maar ze worden wel elk jaar een stukje beter en geavanceerder. Vorige maand speelde Tech United zelfs voor het eerst tegen een professioneel vrouwenteam van vlees en bloed, als afsluiting van het gewonnen EK in Portugal. Tegen de vrouwen van voetbalclub Vitória SC behaalden de voetbalrobots een knap gelijkspel (4-4) en wonnen ze zelfs de strafschoppenreeks, al moet daarbij worden aangemerkt dat de voetbalsters van Vitória niet op volle kracht speelden.

De wedstrijd tegen Vitória mag dan de boeken ingaan als een demonstratiewedstrijd, het feit dat de voetbalrobots in staat zijn om menselijke speelsters knap partij te bieden, zegt wat over de progressie die Tech United en het robotvoetbal doormaken. ‘Het is een mijlpaal. De robots zijn dus betrouwbaar genoeg om dit te kunnen. Het is wel zo dat de tegenstander donkere kleding aan moest, anders konden de robots ze nog niet goed genoeg herkennen’, legt teamlid Ruben Beumer uit.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.