Ook drone-testlocatie op vliegbasis Woensdrecht

Leestijd: 2 minuten

De militaire vliegbasis Woensdrecht, onder Bergen op Zoom, wordt volgend jaar maandelijks een dag opengesteld voor het testen van civiele drones. Daarvoor is een Europese projectsubsidie van 1,9 miljoen euro toegekend. Eerder werd al besloten om de vliegbasis vanaf januari elke week twee uur open te stellen voor drone-testen. De luchtmacht, die het luchtruim boven de vliegbasis beheert, heeft hieraan zijn medewerking verleend.

Voor ontwikkelaars van professionele drones is het lastig om proeven uit te voeren in het openbare luchtruim. De gemeente Woensdrecht en het bedrijfsleven in de regio maakten zich het afgelopen jaar daarom sterk voor het toelaten van testen op het luchtmachtterrein. De regio kent veel bedrijvigheid op het gebied van lucht- en ruimtevaart, onder meer via het Aviolanda-bedrijvenpark dat zich naast de vliegbasis bevindt.

Vorige maand maakte de luchtmacht bekend mee te willen werken aan de testlocatie. Met de subsidie wordt het initiatief verder uitgebreid. Het geld is afkomstig uit het Interreg-programma 2 Zeeƫn, dat bedoeld is om samenwerking tussen de gebieden rond de Noordzee en het Kanaal te bevorderen. Bij het project zijn dan ook partners uit Nederland, Belgiƫ, Frankrijk en Groot-Brittanniƫ betrokken. Zij gaan onder de naam Icares (Innovation Cluster Accelerating Remote Sensing) werken aan toepassingen rond aardobservatie met onbemande vliegtuigen. De deelnemende partners vullen het budget aan tot 3,2 miljoen euro.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.