Ook ASMI gebukt onder neergang

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASM International draaide in 2008 een omzet van 747 miljoen euro, 22 procent minder dan in 2007. Uit dat bedrag wist de machinebouwer een nettowinst te behalen van 18,4 miljoen euro, vergeleken met 61 miljoen een jaar eerder. ASMI benadrukt dat zowel zijn operationele front- als back-endactiviteiten boven de nullijn bleven. In het verleden vormde de kwakkelende front-end voor aandeelhouders nogal eens aanleiding om opsplitsing van het bedrijf ter sprake te brengen.

Zoals bij de meeste toeleveranciers van de halfgeleiderindustrie drukte het laatste kwartaal zwaar op de cijfers. De laatste drie maanden van 2008 moest ASMI een omzetverlies incasseren van 21 procent tot 151 miljoen euro. Daaruit kwam een verlies voort van 6,2 miljoen euro, of 3,2 miljoen wanneer eenmalige posten niet worden meegerekend. De boekingen voor het komende kwartaal zakten dramatisch in: 20 procent minder voor de front-end, 73 procent voor de back-end.

Bestuursvoorzitter Chuck del Prado wil financiële discipline betrachten om de tegenwind het hoofd te bieden. In de back-end ligt de nadruk op kostenbesparingen. De doelstelling voor de front-end is om de omzet op te krikken tot een niveau waarmee winst kan worden behaald. Het lukte ASMI geen enkel kwartaal om dit break-evenniveau te halen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.