Onverwacht Amerikaans solar-faillissement raakt Brainport
Solyndra, een gekende klant van de Brainport-regio, is onverwacht in de problemen geraakt. De Amerikaanse zonnecelfabrikant legt per direct de productie stil, zet zijn 1100 werknemers op straat en is voornemens faillissement aan te vragen. De firma overweegt zichzelf te verkopen dan wel zijn technologie en productie-expertise in licentie te geven.
Solyndra wordt beschouwd als een van de vlaggenschepen van de Amerikaanse inspanningen om een graantje mee te pikken in groene-energiesector. Private investeerders staken een miljard dollar in het bedrijf, terwijl het Department of Energy garant stond nog eens ruim een half miljard dollar in leningen. Ook Solyndra‘s product viel op: niet de bekende zwarte of blauwe silicium modules, maar met een CIGS-film bedekte cilinders die samen open zonnepaneelconstructies mogelijk maken. VDL-ETG maakte de machines om de donkergrijze ’tl-buizen‘ te fabriceren, Apptech hielp deze toestellen te ontwerpen.

Er was tot voor kort geen enkele indicatie dat Solyndra in ademnood was gekomen. Het bedrijf sprak onlangs nog van een ’sterke groei in de eerste helft van 2011‘ en meldde een ’aantal orders voor zeer grote commerciële dakprojecten‘. In een toelichting voor de drastische ommezwaai haalt het de toestand van de mondiale economie en marktcondities in de zonnecelindustrie aan, waardoor het ’niet snel genoeg een productieschaal zou bereiken die groot genoeg is om op korte termijn met grotere buitenlandse fabrikanten te kunnen concurreren.‘
China heeft groots ingezet op de productie van zonnepanelen op basis van kristallijn silicium en hanteert een zeer agressieve prijsstrategie. Er lijkt zich dan ook een shake-out van de markt te voltrekken. Vooral de kleinere zonnecelfabrikanten zijn kwetsbaar. In Nederland besloot eigenaar Delta niet verder te willen met het verliesgevende Solland Solar. Het energiebedrijf verkocht Solland voor een onbekend bedrag aan het management, dat het wil transformeren van cel- naar modulefabrikant.