Ontwikkelkit voor sensorloze motorcontroller

René Raaijmakers
21 februari 2008

STMicroelectronics kondigt een complete ontwikkelkit aan voor driefase motorcontrole op basis van zijn STM32 flash-microcontroller. De startkit is gericht op sensorloze motorcontrole. De STM32-chip zelf is ruim een half jaar op de markt.

De STM32-controller maakt gebruik van de Arm Cortex-M3-kern. Deze architectuur werd speciaal ontwikkeld met het oog op hoge prestaties en laag energieverbruik voor prijskritische toepassingen in huis en in de industrie. ST claimt de eerste controllerfabrikant te zijn die een sensorloze veldgeoriënteerde motorcontroleoplossing heeft op basis van de Cortex-M3.

Een compleet sensorloos vectorcontrolealgoritme voor driefase borstelloze PMSM-motoren (permanent magnet synchronous motor) voert de controller in minder dan 25 microseconden uit. Daarbij gebruikt de microcontroller maximaal 30 procent van zijn bronnen, waardoor er voldoende rekenkracht overblijft voor andere functionaliteit. De code voor PMSM neemt minder dan 16 Kbyte in beslag.

Het hardwareplatform is naast PMSM-motoren te gebruiken voor AC-inductiemotoren (48 V). ST levert schema‘s mee om ontwikkeltijd te besparen.

De kit maakt realtime controle en monitoring mogelijk via een lcd-kleurenschermpje op de print. Een Segger J-Link JTag-emulator wordt meegeleverd. ST noemt als toepassingen wasmachines, pompen, koelkasten, airconditioners en low-end en middensegment industriële regelaars.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Cocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!