Ontwikkeling Rose-zorgrobot gestopt vanwege geldgebrek

Leestijd: 1 minuut

Rose bv, de TUE-spin-off voor de ontwikkeling van de Rose-zorgrobot, heeft niet voldoende geld kunnen ophalen voor de verdere ontwikkeling van het apparaat. Daardoor heeft het per 1 juni zijn deuren moeten sluiten. Het bedrijf probeert in ieder geval nog wel de huidige robots een onderkomen te geven zodat de kennis niet verloren gaat. De ontwikkelde software is publiekelijk vrijgegeven.

Rose, de Remotely Operated Service Robot, werd tussen 2009 en 2012 ontwikkeld als semi-autonome hulp in de huishouding; de robot wordt aangestuurd door een operator in een centrale en moet zelfstandig klusjes kunnen uitvoeren zoals thee zetten of de planten water geven. Daardoor moeten ouderen en hulpbehoevenden langer zelf thuis kunnen blijven wonen. Doordat de robot grotendeels zelfstandig werkt, kan de operator voor meerdere cliënten tegelijk werken en valt het kostenplaatje gunstig uit.

Zorgverzekeraar CZ zag wel wat in het idee en investeerde via zijn participatiefonds in 2013 een half miljoen euro in het project, waarmee Rose bv van start ging. In totaal zijn er drie Rose-robots gebouwd, waarmee afgelopen jaar drie pilotprojecten werden gestart. De prestaties van dit prototype zijn echter onvoldoende om de robot daadwerkelijk toe te passen. Om een goed functionerend exemplaar te bouwen, denken de ontwikkelaars nog een miljoen euro nodig te hebben. Pogingen om investeerders te interesseren, liepen echter op niks uit en subsidierondes brachten onvoldoende op.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.