Ontwikkel 25 procent sneller met een digital twin

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Tijdens de Digital Twin Conference vorige maand gaf Guido van Gageldonk van Unit040 een keynotepresentatie over de reële mogelijkheden van wat vroeger virtuele prototyping heette. ‘Digital twinning geeft systeemarchitecten de controle en het overzicht terug, zonder dat het huidige ontwikkelproces op de schop hoeft.’

Vroeger was systeemarchitectuur niet relevant. Systeemontwikkeling was slechts een mechanische uitdaging, waarbij nokkenassen de bewegingen in de machine dicteerden. Toen nam elektronica het over, gevolgd door software om de intelligentie nog verder te stimuleren. Plots konden we slimmere en complexere systemen bouwen.

Het nadeel was echter dat architecten in hun ontwikkelteams een zekere verzuiling zagen optreden: werktuigbouwkundigen versus elektronici versus softwareontwerpers. Een van de grootste obstakels was dat de laatste groep altijd pas aan het einde van het project aanschoof. Software-engineers konden toch niet beginnen met code kloppen voordat de basis van de machine daadwerkelijk was gebouwd. Hoewel de afgelopen jaren veel is verbeterd, is er ook nog veel te winnen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.