Ontwerp virtueel

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Iedere weldenkende ingenieur moet zich inmiddels hebben gerealiseerd dat de strikte scheiding tussen mechanica, elektronica en software echt niet meer kan. Wanneer je een complex systeem ontwikkelt en eerder op de markt wilt zijn dan je concurrent, moeten de barrières tussen de divisies worden doorbroken. Behalve de maatschappelijke en organisatorische uitdagingen brengt het afbreken van de silo’s ook de nodige technisch problemen met zich mee. De huidige ontwerptools spreken namelijk niet dezelfde taal en worden zelden buiten de grenzen van hun eigen koninkrijk verstaan.

Je kunt alle gegevens ontsluiten met een digital twin-platform zodat de verschillende disciplines gemakkelijk kunnen samenwerken. Met zo’n communicatiemiddel kun je het ontwerpwerk efficiënter opdelen in hapklare blokken die afzonderlijk kunnen worden opgelost, en die – met een beetje goede wil – zelfs kunnen worden hergebruikt in toekomstige ontwikkeltrajecten.

Dat klinkt al mooi, maar rond digital twinning is nog veel te winnen. De industrie staat de komende jaren voor de uitdaging om de technologie te standaardiseren. Vendor lock-in is momenteel een belangrijk dilemma, want het is niet meer van deze tijd om klanten te dwingen de volledige toolset van één leverancier te gebruiken. Binnen een afdeling is dat nog enigszins acceptabel, maar binnen een organisatie kun je niet verwachten dat iedereen werkt met de software uit zo’n gesloten bastion.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.