Ontwerp Turtle-5k-voetbalrobot vrijgegeven

Alexander Pil
18 september 2014

Iedereen die wil meedoen aan het wereldkampioenschap robotvoetbal, kan sinds kort zijn eigen spelers bouwen op basis van het ontwerp van het Turtle-5k-project. De initiatiefnemers daarvan hebben de blauwdruk voor hun robots onlangs online gezet en vrij toegankelijk gemaakt. U vindt de bouwinstructies hier.

In vergelijking met zijn menselijke tegenhangers is het een schijntje, maar voetbalrobots zoals de Turtles van het Eindhovense Tech United kosten op dit moment zo’n 26 duizend euro per stuk. Aan een compleet team van vijf spelers hangt dus een prijskaartje van 130 duizend euro. Voor veel universiteiten is dat veel te duur, realiseerde TUE-hoofddocent René van de Molengraft zich. ‘De drempel is simpelweg te hoog om in te stappen. Dat is jammer want het is juist een van de belangrijke doelen van het robotvoetbal om kennis op te bouwen en te delen. Hoe meer deelnemers, hoe groter het momentum.’

Twee jaar geleden namen ACE Ingenieurs- & Adviesbureau en TU Eindhoven het initiatief om een betaalbare voetbalrobot te ontwikkelen, de Turtle-5k, die vijfduizend euro per stuk moet kosten. Deze voetbalrobot is gebaseerd op de 2012 wereldkampioen van Tech United. Eind vorig jaar was ASML de eerste klant van het project.

Aangezien er vanuit heel de wereld interesse is voor het ontwerp, is die vanaf nu voor iedereen beschikbaar. Alles wat nodig is om zelf een voetbalrobot te maken, staat online. Geïnteresseerden kunnen zelf de onderdelen bestellen of maken en in elkaar zetten.