Ontvangsthal Brainport gesloten

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Geheel geruisloos dreigt een pareltje in het Nederlandse hogere onderwijs te worden gewurgd door het bezuinigingsgeweld. Het gaat om enkele ontwerpersopleidingen aan de TU Eindhoven. De instroom daarvan dreigt na de zomer te worden geremd.

Algemeen bezien lijkt het TUE-bestuur de ballen niet te hebben om de krimp in overheidsfinanciering te verdelen over de hele organisatie – net zoals Defensie dat momenteel doet. Het kiest voor de gemakkelijke weg en bezuinigt op salarissen van aio‘s en postdoctorale ontwerpstudenten. De universiteit laat daarmee zijn belangrijkste rol vallen: de maatschappij voorzien van nieuw talent.

Met het bevriezen van de aardgasbaten, de Fes-gelden en het stopzetten van andere innovatiemiddelen hakt de overheid er stevig in. Dat kost de TU Eindhoven in 2012 al 9 miljoen euro en in 2015 loopt dat bedrag op tot 22 miljoen euro (universiteitsblad Cursor, 24 maart 2011). Het college van bestuur verwacht dat het aantal promovendi door deze maatregelen met een kwart afneemt. In 2012 verdwijnen 90 van de 850 aio‘s, in 2015 zijn het er 223 minder.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen