Onrust over Duitse zonne-energiesubsidies

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

In de solarwereld heerst onzekerheid over ingrepen in het Duitse stelsel van maatregelen dat investeringen in groene energie bevordert. Na een bijeenkomst in Berlijn van zonnecelbedrijven, lobbygroepen en overheidsbestuurders vertelden bronnen uit zowel de industrie als de overheid aan Reuters dat de terugleververgoeding voor nieuwe installaties vanaf april met 17 procent wordt teruggebracht. Een dergelijke reductie van de subsidie voor consumenten zou de vraag op een van ‘s werelds belangrijkste solarmarkten stevig aantasten.

Dat de nieuwe regering-Merkel met een ingreep komt, is zo goed als zeker. De industrie hield echter rekening met een verlaging van hooguit 5 tot 10 procent, die bovendien pas later in het jaar geïmplementeerd zou worden. Het verschil in verwachting en het Reuters-bedrag is dermate groot dat het gezaghebbende PV-Tech vermoedt dat belanghebbenden doelbewust foutieve informatie lekken om de daarop volgende mediastorm in hun voordeel te kunnen gebruiken. Na afloop van de ontmoeting vorige week liet een woordvoerder van de Duitse regering weten dat een definitieve beslissing deze week moet vallen.

In 2008 ging de Spaanse overheid Duitsland voor met een drastische ingreep in zijn subsidiestelsel. De gevolgen daarvan waren wereldwijd merkbaar, met name door inzakkende prijzen van zonnecelmodules.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.