Onorthodoxe niveaumeter brengt Honeywell marktsucces

Alexander Pil
Leestijd: 4 minuten

Honeywell Enraf ontwierp en bouwde een meetsysteem dat met radartechnologie de voorraad in grote olieopslagtanks kan bepalen. De modulaire architectuur en de gewaagde vormgeving zorgden voor een cultuurschok binnen het Delftse bedrijf. De hoge nauwkeurigheid en het marktsucces leveren het ontwikkelteam een nominatie op voor de High-Tech Systems Action Award.

De Smartradar Flexline heet hij, de niveaumeter voor de petrochemische industrie die Honeywell Enraf de afgelopen jaren ontwikkelde. Het Delftse radarsysteem klom door zijn hoge nauwkeurigheid van 0,4 millimeter naar de leiderspositie in de nichemarkt. Naast een multidisciplinair ontwikkelteam stonden vier ingenieurs aan de wieg. Rachid El Masoudi was verantwoordelijk voor de interne architectuur en de softwareontwikkeling, Bin Sai en Ronald Schrier bedachten het meetalgoritme en Arjan de Wit nam de architectrol en technisch productmanagement voor zijn rekening.

Er bestaan twee soorten opslagtanks, met een vast of een drijvend dak. Bij de laatste variant schuiven de daken langs een zogenaamde standpijp op en neer. De Smartradar staat bovenop zo‘n pijp of gewoon boven op het dak. Het meetsysteem zendt een serie frequenties uit rond 10 GHz en registreert het signaal dat terugkaatst op het vloeistofoppervlakte. Uit die meting bepaalt Enraf de afstand tussen de vloeistof en de sensor en berekent het de hoeveelheid olie in de tank. Dat klinkt simpel, maar Enraf moet wettelijk een nauwkeurigheid halen van minstens 1 millimeter. Met een tankdiameter van 80 meter is dat nog altijd een fout van vijfduizend liter.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.