Online platform laat robots leren van Youtube

Pieter Edelman
26 augustus 2014

De Cornell University is samen met enkele andere Amerikaanse universiteiten begonnen aan het bouwen van een cloudgebaseerd systeem om robots wegwijs te maken in tot dan toe onbekende situaties. Het Robobrain-systeem vergroot zijn bruikbare kennis constant door informatie van internet te analyseren en te combineren met ervaringen van andere robots. Het project wordt ondersteund door de Amerikaanse overheid en bedrijven als Google, Microsoft en Qualcomm.

Het project lijkt in zijn doel sterk op het Europese RoboEarth-project, waar onder meer de TUE en Philips in deelnemen. Dit richt zich op het uitwisselen van ‘recepten’, waarmee een nieuwe handeling direct beschikbaar komt voor alle aangesloten robots. Robobrain probeert zijn doelen echter te bereiken door via machine learning een kennis-graaf te bouwen waarin concepten gegroepeerd en met elkaar verbonden worden. Op deze manier kan de oplossing voor een onbekende situatie beredeneerd worden door de graaf af te lopen.

De meeste informatie hierin komt niet van de ervaringen van andere robots, maar van het internet. Volgens de initiatiefnemers heeft het systeem op het moment al 120 duizend Youtube-filmpjes, een miljoen documenten en een miljard afbeeldingen verwerkt.