Onderzoekers in defensief tegen Verhagen

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De onderzoekswereld reageert terughoudend op het innovatiebeleid dat minister Verhagen gisteren presenteerde in Leiden. De samenwerkende universiteiten maken zich zorgen ā€™om de positie van kennisinstellingenā€˜, die van de minister met het bedrijfsleven om de tafel moeten gaan zitten en innovatiecontracten moeten afsluiten om aanspraak te kunnen maken op financiering. ā€™De overheid versterkt de kant van de bedrijven en verzwakt de kennisinstellingenā€˜, zegt VNSU-voorzitter Sijbolt Noorda. Met daarbij nog een stevige bezuiniging, zit de geambieerde plaats in de top vijf van kenniseconomieĆ«n er niet in, voegde hij daar nog aan toe.

Ook NWO lijkt weinig gecharmeerd van deze maatregel. De verdeler van onderzoeksgelden vreest dat fundamenteel onderzoek in het gedrang komt. ā€™Resultaten van wetenschappelijk onderzoek zijn moeilijk van tevoren te voorspellen en te sturen: je kunt niet een toepassing bedenken en terug redeneren wat voor onderzoek daar voor nodig isā€˜, aldus NWO-voorzitter Jos Engelen. Zijn organisatie zal blijven selecteren op basis van wetenschappelijke kwaliteit.

Het bedrijvenleven is vanzelfsprekend wel in zijn nopjes. ā€™De vraag vanuit het bedrijfsleven is voortaan richtsnoer voor wat de overheid en kennisinstellingen doenā€˜, schrijft VNO-NCW in een persbericht. De werkgeversorganisatie belooft in ruil daarvoor ook ā€™prestaties te leverenā€˜. Ook het hbo ziet wel wat in Verhagens beleid. De hogescholen doen graag toegepast onderzoek met bedrijven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.