Onderzoek wanbeleid bij ASMI geschrapt

Leestijd: 1 minuut

De Hoge Raad vernietigt de beslissing van de Ondernemingskamer om een onderzoek in te stellen naar mogelijk wanbeleid bij ASM International. Ontevreden aandeelhouders Fursa en Hermes hadden de zaak aangekaart omdat ze twijfelden aan de rechtmatigheid van de door de Stichting Continuïteit ASMI opgetrokken beschermingsconstructie van preferente aandelen. Die voorkwam twee jaar geleden het gedwongen aftreden van het bestuur. Ook wilden de critici openheid van zaken over de benoeming van CEO Chuck del Prado, het plotselinge vertrek van CFO Naud van der Ven en de afgebroken overnamegesprekken met Applied Materials.

De rechter van de Ondernemingskamer achtte het medio vorig jaar mogelijk dat een besloten kring van commissarissen en de Stichting Continuïteit ASMI het bestuur van de onderneming naar zich toe had getrokken en daarmee kritische aandeelhouders op ontoelaatbare wijze buitenspel had gezet. Hij stelde daarom een onderzoek in. De Hoge Raad heeft hier nu een stokje voor gestoken.

Overigens is het geschil tussen ASMI en zijn activistische aandeelhouders hiermee nog niet opgelost. De Hoge Raad geeft de Ondernemingskamer namelijk gelijk dat de Almeerse machinebouwer zijn aandeelhouders gebrekkig heeft geïnformeerd. Fursa en Hermes zullen dit losse eindje waarschijnlijk aangrijpen om te beargumenteren dat het lopende onderzoek verder moet gaan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.