Onderzoek geslachtofferd in EU-begrotingsovereenkomst

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Plannen om de Europese onderzoeksactiviteiten aanzienlijk te stimuleren, hebben de onderhandelingen over de langetermijnbegroting van de Europese Unie en het post-corona-herstelfonds niet overleefd. In de deal die afgelopen maandag werd gesloten, kwamen de EU-leiders een kernbudget van 75,9 miljard euro overeen voor het Horizon Europe-onderzoeksprogramma, gestimuleerd door een eenmalige 5 miljard euro uit het pandemieherstelfonds. Het totaal van 80,9 miljard euro is beduidend lager dan de 94,4 miljard die de Europese Commissie in mei voorstelde.

Volgens de European Research Council (ERC) zou de overeengekomen Horizon Europe-begroting ‘betekenen dat er voor het eerst ooit geen verhoging van het kernbudget voor onderzoek en innovatie van de EU zou zijn’. In termen van 2018 heeft de EU 76,3 miljard euro toegewezen aan de voorganger van Horizon Europe, Horizon 2020. Dit cijfer is echter inclusief de bijdrage van het Verenigd Koninkrijk, dat de EU heeft verlaten en mogelijk niet deelneemt aan Horizon Europe.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.