Onderzoek energiebesparing ac-motoren krijgt subsidie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) heeft samen met Nouryon, Vopak, Semiotic Labs, TPA Adviseurs en het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht een subsidie ontvangen om technologie te ontwikkelen die energieverspilling door industriële ac-motoren vermindert. Wisselstroommotoren verbruiken wereldwijd ongeveer 40 procent van alle elektrische energie. Het consortium zal algoritmes ontwikkelen die elektrische golfvormen analyseren om bedrijven te voorzien van de benodigde inzichten om het energieverbruik met 15 tot 30 procent te verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de output.

‘Het doel van ISPT is het bevorderen van duurzame methodes in de procesindustrie’, aldus Frans van den Akker, directeur duurzaamheid bij het Amersfoortse instituut. ‘Daartoe zullen we samen met asset owners en technologieproviders werken aan de ontwikkeling van zowel instrumenten als methodes die het mogelijk maken om energieverspilling te verminderen. De realiteit van de wereldeconomie vereist ook dat deze technologieën de duurzaamheid verbeteren zonder afbreuk te doen aan de outputprestaties. Wij geloven dat dit project zo’n tool zal creëren: het geeft de inzichten die nodig zijn voor zowel energiebesparing als voor de verbetering van de systeemprestaties.’

Semiotic Labs heeft de eerste oplossing voor conditiebewaking ontwikkeld om inzicht te bieden in de efficiëntieverbeteringen. Sam4 meet stroom- en spanningssignalen om verstoringen in wisselstroommotoren en roterende apparatuur zoals pompen, transportbanden en compressoren op te sporen tot vier maanden voordat die verstoring ook een echte storing veroorzaakt. De motorgegevens zijn nu opnieuw toegepast om inefficiënties in industriële processen op te sporen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.