‘Onderwijsplannen raken bètastudies onevenredig hard’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Vandaag maken studenten op het Binnenhof hun bezwaren tegen de onderwijsplannen van het kabinet kenbaar. Onder hen veel bèta- en techniekstudenten, die vrezen er extra bekaaid vanaf te komen als de studiefinanciering in de masterfase wordt afgeschaft en langstudeerders voortaan extra collegegeld moeten betalen. Technische opleidingen worden hierdoor onevenredig geraakt, omdat deze in tegenstelling tot de meeste andere studies tweejarige masters aanbieden. Bovendien hebben bèta‘s meer dan gemiddeld te maken met studievertraging. Ook vrezen de demonstranten dat de keuze voor een zware studie wordt ontmoedigd. Vorige week boden verschillende studentenorganisaties staatssecretaris Zijlstra al een manifest aan, waarin zij deze kwesties aankaarten.

De samenwerkende universiteiten hebben in een brief aan de Tweede Kamer eveneens hun zorgen geuit. De VNSU wijst erop dat bètafaculteiten geen geld hebben om de kortingen te financieren die universiteiten krijgen opgelegd voor te laat afstuderende studenten. ’Wat het gevolg is, laat niet te raden over. Er vindt kapitaalvernietiging plaats op een voor de Nederlandse economie essentieel terrein‘, schrijven de universiteiten.

De Tweede Kamer behandelt vandaag de onderwijsplannen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.