Ondernemers industrie weer optimistisch

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

In mei waren de ondernemers in de industrie voor het eerst in bijna twee jaar tijd weer positief gestemd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het producentenvertrouwen kwam uit op 0,4 procent, tegen -1,4 procent in april. Al sinds het dieptepunt in februari 2009 vertoont het producentenvertrouwen een vrijwel onafgebroken herstel.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de voorraden gereed product, het oordeel over de orderpositie en de verwachte productie in de komende drie maanden. Over de voorraden waren de ondernemers veel optimistischer dan in april. Ook het oordeel over de orderpositie verbeterde flink. Wel was het aantal ondernemers dat positief oordeelde over hun orderpositie nog veel kleiner dan het aantal dat een negatief oordeel velde. Over de toekomstige productie waren de ondernemers iets minder optimistisch dan een maand eerder.

In mei rapporteerden de ondernemers een flinke toename van de waarde van de orderontvangst. Over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche waren zij minder pessimistisch dan in april. Wel was het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen nog steeds groter dan het aantal dat een toename voorziet.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen