Onder de vlag van ASMPT kan Alsi oogsten

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

Tijdens High-Tech Systems 2017 presenteerde ASM Laser Separation International de nieuwste markt waar het hoge ogen hoopt te gooien met zijn lasersnijmachines. Bij het lossnijden van met mold bedekte chips komen de voordelen van de Beuningse technologie goed naar voren. De race is nog niet gelopen maar Alsi heeft meer ijzers in het vuur.

Een trend in de halfgeleiderindustrie is dat de versgebakken dies steeds vaker al op de wafer worden voorzien van een beschermend jasje. Molded wafer-level chip-scale packaging (mwlcsp) heet die technologie. Op de kale dies worden eerst contactpunten aangebracht. Daarna wordt er een zogeheten half cut gemaakt. Dat zijn kanaaltjes tussen de afzonderlijke dies van enkele tientallen micron breed. De mold die vervolgens over de wafer wordt uitgegoten, vult die kanalen en bedekt het hele waferoppervlak. Alleen de contactballetjes steken er nog bovenuit.

Als de onderkant van de wafer is weggeschuurd tot aan de bodem van de kanaaltjes, kunnen de chips van elkaar worden gescheiden. Daar komen de lasersnijders van ASM Laser Separation International (Alsi) om de hoek kijken. ‘Je kunt die sneden ook met een meer klassieke zaagmachine maken maar daarmee kom je bij lange na niet aan de smalle baan die wij met onze lasertechnologie weghalen’, zegt Kees-Jan Leliveld, senior director of operations bij het Beuningse bedrijf. Hoe dunner de snede, hoe beter, want hoe meer moldmateriaal er blijft zitten. ‘Een brede zaagstraat brengt het risico mee van te dunne moldwandjes op de chip. Om dat te voorkomen, moet je de chips verder uit elkaar zetten waardoor er minder op een wafer passen. Laseroplossingen zijn weliswaar duurder in de aanschaf maar als je naar het totale plaatje kijkt, zijn ze toch goedkoper. Ook omdat we veel sneller zijn dan klassieke zaagmachines.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.