Oncologen bereiken prostaat met flexibele robotnaald

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Een studententeam in het Delftse Robohouse heeft een robot uitgevonden die mogelijk een preciezere behandeling van prostaatkanker mogelijk maakt. Het team werkte samen met Martijn de Vries, een promovendus aan de TU Delft die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van minimaal invasieve instrumenten voor tumorbehandeling.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks krijgen ongeveer 13 duizend mannen in Nederland de diagnose van deze ziekte. Volgens de Prostaat Kanker Stichting krijgt ongeveer 1 op de 10 man tijdens zijn leven prostaatkanker. Toen een volledig mannelijk studententeam van de TU Delft samen met promovendus De Vries aan de slag ging om een robot te ontwerpen die met een bestuurbare naald precies een stralingsbron in je lichaam kan plaatsen, duurde het even voordat deze statistieken doordrongen. Maar toen dat gebeurde, schoot de motivatie omhoog.

Pepijn van Kampen, student werktuigbouwkunde en minor robotica, vertelt: ‘Het eerste halfjaar zijn we bezig geweest met literatuuronderzoek. Toen begonnen we onze robot daadwerkelijk te bouwen. En we begonnen ons af te vragen: gaan we deze robot weer zien als we straks 60 zijn?’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.