Omzet van ASML bereikt dieptepunt van het jaar

Paul van Gerven
17 april 2019

Nadat zijn netto-omzet is gedaald van 3,4 miljard euro in het slotkwartaal van 2018 naar 2,2 miljard euro in het eerste kwartaal van 2019, verwacht ASML dat de kwartaalomzet vanaf nu zal gaan stijgen. Hoewel de macro-economische ontwikkelingen nog steeds onzekerheid geven over de toekomstige vraag naar halfgeleiders, staan er – wat er ook gebeurt – nieuwe technologie-overgangen op de agenda. ‘We zien een versnelde groei in 2019 dankzij deze technologische overgangen, voornamelijk in logic’, zegt ceo Peter Wennink.

ASML verwacht een netto-omzet van 2,5 tot 2,6 miljard euro in het tweede kwartaal te kunnen halen, terwijl het herhaalt in 2019 minstens het omzetniveau van 2018 te evenaren. De langetermijnvooruitzichten voor 2020 (13 miljard euro) en daarna (15 tot 24 miljard euro in 2025) blijven ook staan.

Foto: ASML

Genoemde technologieovergangen worden ondersteund door de NXE:3400C euv-scanner, die tot 170 wafels per uur kan verwerken. Omdat het niet in staat was de euv-scannerproductie te verhogen, heeft ASML de introductie van dit model naar voren gehaald, zodat klanten alsnog kunnen voldoen aan hun capaciteitsbehoeften in volumeproductie. Het systeem zal in eerste instantie voor logic-productie worden gebruikt, maar dram-fabrikanten zullen het in de loop van volgend jaar ook gaan gebruiken.

De eerste set NXE:3400C-lenzen is gearriveerd in de fabriek in Veldhoven, meldt ASML. Het corresponderende systeem staat ingepland voor verzending in de tweede helft van 2019. Zodra de NXE:3400C’s worden geïmplementeerd in productie, zal ASML de omzet uit euv-serviceverlening sterk zien toenemen, omdat deze wordt betaald per verwerkte wafer.

Op het e-beam-metrologiefront meldt ASML dat er vooruitgang is geboekt bij het verbeteren van zowel de gevoeligheid als de productiviteit. ‘We zijn goed op weg om dit jaar een multi-beam-systeem te leveren voor r&d-doeleinden, waarbij we in 2020 overstappen op commerciële producten’, aldus ASML in een persbericht.

Op dit moment werken tachtig voormalige Mapper-medewerkers aan de multi-beam-systemen en nog eens twintig aan het optische Yieldstar-metrologiesysteem, wat betekent dat honderd van ongeveer honderddertig voormalige Mapper-onderzoekers en -ontwikkelaars een positie bij ASML hebben aanvaard nadat het direct-write-e-beam-bedrijf failliet is gegaan.