Omzet omlaag, winst omhoog bij ASMI

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Aan het eind van het derde kwartaal sloot ASMI de boeken bij een omzet van 376 miljoen euro. Dat is 21 procent minder dan het voorgaande kwartaal en acht procent meer dan het derde kwartaal van 2010. Kwartaal op kwartaal daalden de inkomsten van zowel de front-end- als de back-enddivisie, met respectievelijk veertien en 35 procent. Onder de streep boekte ASMI een keurige nettowinst van 81 miljoen euro. Vorig jaar bleef de teller steken op 34 miljoen. Reden van de forse toename is dat de resultaten van Siemens Electronics Assembly Systems (Seas), dat ASMI eind vorig jaar inlijfde, nu zijn meegenomen.

’De kwartaalcijfers weerspiegelen duidelijk de huidige marktonzekerheid die wordt gedreven door macro-economische en politieke factoren‘, aldus ASMI-topman Chuck del Prado. ’De afgelopen drie maanden heeft de front-enddivisie voor de zesde keer op rij een operationele marge gehaald van meer dan tien procent. Aan de back-endkant is de marge naar beneden gegaan, maar de marge bij de recentelijk overgenomen surface mount-business, ASM Assembly Systems, is de laatste kwartalen significant verbeterd.‘

De voorzichtigheid bij klanten in het derde kwartaal, die leidde tot een orderdaling in het back-end, zal in het lopende kwartaal niet verdwijnen, verwacht ASMI. De machinebouwer houdt daarom rekening met een dalende verkoop in beide divisies. Door de marktonzekerheden durft ASMI nog geen voorspellingen te doen voor volgend jaar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.