Omzet industrie daalt voor derde jaar op rij

Alexander Pil
17 februari 2015

In 2014 daalde de omzet van de industrie licht met 0,5 procent. Dit is het derde jaar op rij dat de industriële omzet afneemt. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De omzet daalt onder meer doordat de oliegerelateerde branches binnen de industrie hun producten tegen lagere prijzen verkochten. De binnenlandse omzet bereikte in het vierde kwartaal met een omzetdaling van ruim 7,5 procent het laagste punt sinds 2010. De buitenlandse omzet bleef in 2014 wel redelijk op peil.

De productie en omzet in de elektrotechnische en machine-industrie zijn het vierde kwartaal 2014 weinig veranderd ten opzichte van een jaar eerder. Het productievolume per gemiddelde werkdag was 0,7 procent hoger dan een jaar eerder, de omzet bleef vrijwel gelijk. Liet oktober nog een kleine productieafname zien, in november en december groeide de productie met respectievelijk 0,8 procent en 1,7 procent. De omzet liet een tegengesteld beeld zien. In oktober groeide de omzet nog met 12,1 procent, in november en december daalde de omzet met respectievelijk 3 procent en 6,2 procent. Net als in de drie voorgaande kwartalen waren de afzetprijzen in het vierde kwartaal 2014 lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie voorzien meer bedrijvigheid in het eerste kwartaal van 2015. Ze verwachten een verdere stijging van de productie. De verkoopprijzen zullen naar verwachting in het eerste kwartaal stijgen. Over de werkgelegenheid in het bedrijf zijn de ondernemers positiever geworden. Het percentage ondernemers dat een toename van de personeelsomvang verwacht, is nu nipt groter dan het percentage dat een krimp voorziet. Over de ontwikkeling van het economisch klimaat blijven de ondernemers optimistisch. Voor het zevende kwartaal op rij zijn er meer ondernemers die een verbetering verwachten dan ondernemers die een verslechtering voorzien.