Omzet Aalberts stijgt, winst daalt

Jessica Vermeer
2 maart 2020

In 2019 steeg de omzet van industrieel conglomeraat Aalberts met 3 procent tot 2,8 miljard euro. Ondanks deze toename daalde de nettowinst met 3 procent en kwam uit op 257 miljoen euro. De autonome groei kwam uit op 1,1 procent. Aalberts-ceo Wim Pelsma noemt de resultaten solide en veerkrachtig, ondanks een moeilijkere markt.

Foto: Aalberts

Pelsma: ‘Gedurende het jaar werden we geconfronteerd met moeilijkere marktomstandigheden in de automobielsector en verschillende industriële eindmarkten, als gevolg van marktonzekerheid, uitstel van orders en voorraadvermindering. Dit werd gecompenseerd door groei- en innovatie-initiatieven in de eindmarkten voor milieuvriendelijke gebouwen, duurzaam transport en semi-efficiëntie, wat resulteerde in een totale autonome omzetgroei.’

Aalberts is met 16 duizend werknemers en 156 vestigingen wereldwijd een van de grootste industriële ondernemingen van Nederland. Oprichter Jan Aalberts deed met het concern vele overnames. Onder opvolger Pelsma is het bedrijf versimpeld. De groep levert onder meer producten zoals coatings voor de auto-industrie, en fittingen en regelventielen voor de bouw van woningen, kantoren en fabrieken.

In december kondigde Aalberts in zijn strategie tot 2022 aan meer geld te gaan steken in minder bedrijfsonderdelen, om zo meer focus op autonome groei te leggen. Het bedrijf zegt de acties zoals in deze strategie gepresenteerd te gaan versnellen.