Omzet 3d printing in Nederland naar 120 miljoen in 2017

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De internationale markt voor 3d printen groeit nog steeds hard. Steeds meer eindproducten worden geprint en vooral metaalprinters produceren op industriële schaal voor de lucht- en ruimtevaart, medische markten, machinebouwers en maakindustrie. In 2015 bedroeg volgens Wohlers Associates de wereldwijde omzet in de 3d-printmarkt 4,9 miljard euro, een stijging van 25,9 procent ten opzichte van 2014. Ook de Nederlandse omzet groeit sneller dan verwacht, concluderen ABN Amro en Berenschot in een gezamenlijk rapport. In 2016 was de Nederlandse 3d-printmarkt goed voor zo’n 100 miljoen euro, een verdubbeling ten opzichte van 2015. ABN Amro en Berenschot verwachten dat de omzet in 2017 verder zal groeien naar 120 miljoen euro.

Industriële gebruikers kopen steeds meer kleine desktop-3d-printers. Niet alleen om mee te experimenteren, maar ook om tooling en eindproducten mee te maken. Ook worden 3d-printers steeds vaker in het onderwijs ingezet. Nederlandse fabrikanten van printers presteren goed. Ultimaker is wereldwijd een van de marktleiders, maar andere fabrikanten zoals Builder 3d, Felix, Leapfrog, Nectar, Opiliones, Atum3d en Dddrop, zorgen voor een brede variatie. ABN Amro en Berenschot verwachten dat de Nederlandse markt voor desktopprinters zal groeien naar 3 miljoen euro in 2017. Deze groei is mogelijk door nieuwe gebruiksvriendelijke modellen met dual extrusion, een hogere nauwkeurigheid, meer materiaalkeuze en grotere bouwvolumes.

In de markt voor professionele printers groeien de metaalprinters harder dan de kunststofprinters. Wereldwijd was in 2015 sprake van een groei van 47 procent ten opzichte van 2014 (van 505 naar 808 metaalprinters). Traditionele bouwers van metaalbewerkingsmachines zoals Trumpf en DMG Mori stappen ook in 3d-metaalprinting. Met de introductie van de Metalfab1 van Additive Industries is de eerste Nederlandse 3d-metaalprinter een feit. In Nederland worden metaalprinters veel ingezet in de medische en tandheelkundige sector. Ook de verkoop aan scholen, fablabs en kennisinstellingen is goed voor de adaptatie van 3d printen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.