Omron mikt met visionsensor op complexe toepassingen

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Omron heeft een nieuwe versie van de FQ-visionsensor op de markt gebracht die naar eigen zeggen voldoet aan de vraag naar een eenvoudig te gebruiken visionsensor die in nog complexere toepassingen kan worden ingezet. De FQ2 combineert camera, lens en verlichting in een compact pakket, compleet met beeldverwerkingsmogelijkheden die de noodzaak voor een aparte controller elimineren. Het compacte formaat en alles-in-een-ontwerp maakt de sensor eenvoudig te monteren en geschikt voor gebruik in kleine ruimtes. De FQ2 ondersteunt alle inspectiealgoritmes van Omron, zoals vorm zoeken, kleurinspectie, OCR, codelezen en -verificatie. Voor vormdetectie realiseert de Shape Search II-algoritme een hoge snelheid en een betrouwbare detectie van positie en 360°-hoek, zelfs als de objecten elkaar overlappen. Daarnaast kan het Shape Search II-algoritme tot 32 objecten in hetzelfde beeld detecteren waardoor een snelle inspectie van een groep onderdelen mogelijk is.

De herkenningstechnologie van Omron maakt een stabiele herkenning van afgesleten of vervormde tekens mogelijk en vereist geen instelling van parameters om het tekencontrast of de positieafwijking te compenseren. Het ingebouwde woordenboek bevat meer dan tachtig verschillende lettertypes, inclusief afgesleten, wazige en vervormde tekenvariaties, alsmede grootte- en achtergrondvariaties. Bovendien kunnen OCR-inspectie en het lezen van codes worden gecombineerd binnen de FQ2 om codes te lezen en te verifiëren aan de hand van tekenreeksen zonder enige programmering of externe apparaten.

Voor de best mogelijke beelddetectie zijn modellen verkrijgbaar met resoluties van 350 duizend tot 1,3 miljoen pixels. De FQ2 kan gelijktijdig tot 32 metingen verrichten en meer dan vijfduizend objecten per minuut controleren. Bovendien, omdat de sensor rotatiehoeken en andere positionele informatie kan meten, kan de FQ2 ook worden gebruikt voor het positioneren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen