Of de robocalyps komt, hebben we zelf in de hand

Paul van Gerven
Leestijd: 4 minuten

De robots pikken onze banen nog steeds niet in, maar als dat ze ooit gaan doen, dan hebben we dat aan onszelf te danken.

‘Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat we zomaar terugkeren naar de lage werkloosheid van voor de crisis. Door de snelle opkomst van robots en andere technologie kan de toekomst er drastisch anders uit gaan zien dan het heden’, waarschuwde minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher op een conferentie in 2014. ‘Robots zijn goedkoop, snel, nooit ziek, werken 24 uur per dag. Ze vragen nooit om loonsverhogingen, worden niet vertegenwoordigd door vakbonden en staken niet. Voor een aanzienlijk deel van de bestaande banen zijn zij daardoor in staat om werknemers te vervangen.’

Zeven jaar later blijkt de waarschuwing van Asscher een beetje voorbarig. De werkloosheid is historisch laag en veel bedrijven kampen met een tekort aan arbeidskrachten. Bovendien zou je verwachten dat automatisering de arbeidsproductiviteit aanjaagt, maar daar zit nauwelijks beweging in sinds de toespraak van Asscher.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen