Oeso: ‘Nederlandse innovatiebeleid internationaal voorbeeld’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Door missiegedreven innovatie zijn Nederlandse ondernemers en onderzoekers in staat om in binnen- en buitenland beter economische kansen te benutten en investeerders te vinden. De basis hiervoor is publiek-private samenwerking via de Topsectoren gericht op maatschappelijke uitdagingen als zorg en energietransitie. De Nederlandse aanpak is internationaal een van de meest ambitieuze om kansen op extra banen en inkomsten te creëren. Dat blijkt uit vergelijkend landenonderzoek door de Oeso, de internationale organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling.

EZK-staatssecretaris Mona Keijzer: ‘Nederlandse ondernemers en onderzoekers dragen met hun slimme producten en diensten bij aan het oplossen van mondiale vraagstukken, zoals zorg, genoeg voedsel en de energietransitie. Daardoor zijn we wereldleider op het gebied van innovatie en digitalisering. We hebben de ambitie om dat te blijven. Mooi dat de Oeso onze aanpak als voorbeeld noemt en ons ook wijst op verdere verbeteringen. Zoals het mobiliseren van bedrijven en investeerders die nog niet bekend zijn met onze missies. En door nog meer prioriteit aan te brengen op de onderwerpen waar voor Nederland de meeste kansen liggen.’

De Oeso doet onderzoek naar de wereldwijd groeiende populariteit van innovatiemissies en ziet daarbij vier groepen. Centraal geleide innovatiemissies (zoals in Japan en Zuid-Korea), overkoepelende missies met decentrale uitvoering (zoals in Nederland en Duitsland), missies centraal geleid vanuit een ministerie (zoals in Oostenrijk) en missies centraal vanuit een agentschap (zoals in Noorwegen). De Oeso gaat de aanpak met missies de komende twee jaar monitoren en landen helpen met het uitwisselen van ervaringen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen