Explosie in octrooiaanvragen voor iot en aanverwante technologieën

Paul van Gerven
10 december 2020

Tussen 2010 en 2018 groeiden de wereldwijde octrooiaanvragen voor technologie met betrekking tot slimme verbonden objecten met een gemiddeld jaarlijks percentage van bijna 20 procent – bijna vijf keer sneller dan het gemiddelde van alle technologiesegmenten. Met thema’s als iot, big data, 5g en artificial intelligence, maken deze ‘vierde industriële revolutie-technologieën’ (4IR) nu 10 procent uit van de wereldwijde octrooiactiviteit, volgens een studie gepubliceerd door het Europees Octrooibureau (EPO).

‘Wat we zien, is niet alleen een versnelling van de ontwikkeling van informatie- en communicatietechnologie; het is een grote verschuiving naar een volledig datagestuurde economie’, aldus EPO-voorzitter António Campinos. ‘Hoewel Europa niet zo snel groeit als andere regio’s, ligt onze kracht in de diversiteit van ons innovatie-ecosysteem, de sterke prestaties van enkele van onze kleinere landen met hun hoge specialisatieniveau, en enkele innovatieve regionale clusters.’

De VS is een duidelijke koploper in 4IR en vergroot zijn voorsprong op achtervolgers Europa en Japan. De activiteit voor het aanvragen van octrooien in de VS groeit sinds 2010 jaarlijks met gemiddeld 18,5 procent, terwijl de groeipercentages in Europa en Japan respectievelijk 15,5 en 15,8 procent bedragen. China’s 4IR-inventiviteit nadert snel die van Europa en Japan en groeit met 39,3 procent.

Ondanks zijn relatief kleine omvang in termen van bevolking en bbp, levert Nederland een aanzienlijke bijdrage aan 4IR, met een dekking van 1,5 procent van de wereldwijde en 7,7 procent van de Europese aangiften. De gemiddelde jaarlijkse groei van de octrooiactiviteit in Nederland ligt met 10,2 procent echter onder het Europese gemiddelde van 15,5 procent en het wereldgemiddelde van 19,7 procent.