Octinion opent uitgebreid kantoor

Alexander Pil
21 juni 2017

Op het Researchpark van Haasrode heeft Octinion zijn nieuwe gebouw geopend. Naast de vijfhonderd vierkante meter gerenoveerde kantoorruimte breidde het Leuvense r&d-bedrijf uit met nog eens zevenhonderd vierkante meter kantoor en labo’s én een gloednieuwe werkplaats van zeshonderd vierkante meter. Met ruimte voor vijftig medewerkers is Octinion klaar voor een stevige groei.

Het groeiverhaal van Octinion begon in 2009, toen oprichter en ceo Tom Coen het idee had een r&d-bedrijf te starten met focus op de landbouw- en voedingssector. Octinion nam kort daarna zijn intrek in Leuven waar het in 2016 besliste te investeren in een bedrijfsgebouw in het Researchpark van Haasrode. Acht jaar na de start telt Octinion zo’n twintig medewerkers en heeft het een tiental openstaande vacatures die wachten op invulling.

De robot van Octinion moet uiteindelijk elke drie seconde een aardbei kunnen plukken.

Het doel van Octinion de komende jaren is duidelijk: een revolutie teweegbrengen in de landbouwsector door nieuwe technologie te introduceren op de markt, zoals in eerste instantie een revolutionaire plukrobot voor aardbeien. Coen: ‘Initieel dachten we dat onze markt vooral Europa zou zijn, maar na de voorstelling van ons prototype vorig jaar bleek er een grote wereldwijde vraag naar de robot, van de VS tot China.’ Het potentieel is dus gigantisch, als je bedenkt dat de aardbeimarkt wereldwijd goed is voor een omzet van 8 miljard euro en de plukkost enkele tientallen percenten bedraagt.

Naast plukrobots zet Octinion in op zowel commerciële als eigen projecten, waarvan de rode draad te vinden is in het draagvlak tussen technologie en biologie. Coen: ‘Dat kan gaan van voertuigen die autonoom op variabele ondergrond kunnen navigeren, plukken en behandelen van vruchten, tot zelfs het bepalen van karakteristieken van voeding.’