Octinion lanceert eerste aardbeiplukrobot

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Deze week stelt Octinion zijn autonome aardbeiplukrobot voor tijdens de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn. De Rubion navigeert autonoom door de aardbeien, detecteert de rijpe aardbeien, plukt zonder beschadigen en sorteert meteen in de finale verpakking. De Belgische oplossing lost niet enkel het arbeidsprobleem op in de sector; het laat telers ook toe om de kwaliteit van hun producten omhoog te halen.

Demografische en socio-economische cijfers tonen aan dat de nood aan arbeidskrachten dichterbij is dan vaak gedacht. Maar voor Octinion blijft toevoegen van kwaliteit veel belangrijker. ‘Dankzij robotisering is veel meer mogelijk dan wat een mens ooit kan doen’, aldus Octinion-directeur Tom Coen. ‘Oogstvoorspelling, plukken volgens de noden van de markt, maar ook simpelweg wanneer de aardbeien klaar zijn om te plukken in plaats van wanneer er plukkrachten voorhanden zijn, het zijn maar een aantal van de concrete voordelen voor de teler. Ook voor de consument zijn er voordelen, die gaat versere aardbeien in de winkel vinden, die bovendien minder kneuzingen vertonen.’

In 2014 begon het team van Belgische ingenieurs aan de ontwikkeling van de plukrobot. Productmanager Laura Guillaume: ‘Door de robot helemaal from scratch te ontwikkelen, slagen we erin een economisch rendabel product te maken. We kunnen elke teler bedienen, of die nu een serre of tunnels heeft, zolang hij een verhoogd teeltsysteem heeft.’ Naast de plukrobot start Octinion ook met de verkoop van een heel aanbod aan producten voor de aardbeiteelt. Het bedrijf plant ook plukrobots voor andere gewassen op de markt te brengen in de komende jaren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.