Océ schrapt banen door economische onzekerheid

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Bij Océ verdwijnen wereldwijd driehonderdvijftig banen. Dat heeft CEO Rokus van Iperen gezegd bij de bekendmaking van de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal. De inkrimping is onderdeel van een aanvullend pakket kostenbesparende maatregelen die de Venlonaren hebben afgekondigd om de economische onzekerheid het hoofd te bieden. Van Iperen kon niet precies vertellen waar het mes in het personeelsbestand gaat, maar de distributie- en verkoopmedewerkers blijven in ieder geval buiten schot.

Ook Océ heeft last van de economische malaise in de Verenigde Staten, zo blijkt uit de voorlopige cijfers over het eerste kwartaal. De omzet lag met 702,2 miljoen euro 3,7 procent lager dan in dezelfde periode van 2007. ‘Vooral in de financiële sector zijn de aankopen van nieuwe zeer-hoogvolumeprinters uitgesteld als gevolg van de recente economische ontwikkeling’, aldus Van Iperen. ‘Daarnaast daalde het printvolume bij banken en in de bouwsector, met name in de VS, waardoor de omzet uit onderhoud, toner en media achterbleef bij vorig jaar.’ Met het oog op deze ontwikkelingen willen de Venlonaren dit jaar in totaal 80 miljoen euro aan kosten besparen.

Ondanks de economische onzekerheid steeg de omzet uit de verkoop van printers wel, met 5,9 procent. Volgens Océ beginnen de samenwerkingen met Aziatische sectorgenoten als Founder Group, Fujifilm, Fuji Xerox en Konica Minolta hun vruchten af te werpen. Van Iperen: ‘Dankzij de goede verkopen heeft Océ marktaandeel gewonnen in grootformaat, kleur en hoogvolume-cutsheet printing. Vooral in Azië behaalden wij een uitstekende groei, terwijl de verkopen ook in Europa toenamen.’ De winst voor rente en belastingen groeide eveneens, met 8,7 procent naar 77,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg 32,1 miljoen, 50,6 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2007. De nettowinst rees met maar liefst 74,7 procent naar 21,3 miljoen euro.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.