Océ bouwt eerste printer met Canon-technologie

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Gisteren hebben Océ en Canon de tweede en derde vrucht van hun samenwerking gelanceerd. De Varioprint DP is een digitaal zwart-witproductiesysteem voor kleine tot middelgrote volumes dat helemaal van de grond af is opgebouwd en een afdruk-engine en Prismasync-workflowcontroller van Venlose makelij koppelt aan scan- en nabewerkingsoplossingen uit Japan. De Imagerunner Advance C9000S Pro is een printer voor kleinere aantallen die de kleurentechnologie van Canon integreert met de Prismasync-bedieningseenheid van Océ, net als de Imagepress 7010 VPS, de grote broer die de twee in maart introduceerden als eerste gezamenlijke product.

De Varioprint DP produceert maximaal 135 zwartwitafdrukken per minuut zonder licht, hitte of elektrische ladingen. De gebruikelijke manier om de toner in het gewenste patroon op de printdrum te krijgen, is om de rol onder hoogspanning te zetten. Daarbij komt echter ozon vrij. Bij het Venlose Directpress-principe (DP) bevat de drum geleidende spoortjes onder een halfgeleidertoplaag. Precies waar inkt moet komen, zijn die onder een (lagere) spanning te zetten, waardoor de rol de toner alleen op die plekken aantrekt. Een magnetisch mes verwijdert daarna de overtollige inkt. Doordat er geen hoogspanning aan te pas komt, is het apparaat ozonvrij en doordat het hele proces zich in een gesloten circuit voltrekt, ontsnapt er ook geen toner.

Via een kort transportpad voert de Varioprint DP de te bedrukken vellen aan vanuit zijn voorraadlades. Daarbij worden ze eerst opgewarmd voor een betere tonerhechting in de fusiestap, die het drumpatroon overbrengt en fixeert op het papier. Voor de opwarming recyclet het systeem de warmte van de bedrukte pagina‘s door deze terug langs de onbedrukte vellen te leiden. Dit HeatXChange-systeem maakt het stroomverbruik tot dertig procent lager dan bij vergelijkbare producten. Volgens Océ heeft de nieuwe Varioprint zelfs de laagste typische energieconsumptie van alle printers in zijn soort.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.