NXP introduceert chip voor energiemeters

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

NXP Semiconductors heeft een chip aangekondigd die op maat is gesneden voor energiemeters. De halfgeleiderfabrikant bestempelt de EM773 als het eerste 32 bit Arm-gebaseerde product ten behoeve van ā€™non-billing-oplossing voor elektriciteitsmetingā€˜. Met de component kunnen consumenten en industriĆ«le gebruikers realtime toezicht houden op hun verbruik.

De EM773 is geschikt voor simpele toepassingen zoals plugmeters, een meetsysteempje dat tussen de stekker en het stopcontact zit en lokaal het verbruik registreert. Maar ook bedrijven en fabrieken kunnen de chip gebruiken om het energieverbruik van medewerkers, afdelingen, machines of productielijnen in de gaten te houden.

De afgelopen jaren zijn Advanced Metering Infrastructure (AMI) en slimme meters populair geworden. Nutsbedrijven profiteren daarvan omdat ze verfijndere prijsmodellen en tarieven kunnen doorberekenen en de overheid krijgt de mogelijkheid om mensen aan te moedigen om hun energieverbruik aan te passen. ā€™Energiebesparing staat hoog op de agenda bij consumenten en bedrijvenā€˜, zegt Jan Willem Vogel, marketingmanager Industrieel bij NXP. ā€™Bij de meeste moderne elektrische apparaten is het echter lastig om er achter te komen hoeveel energie er op ieder moment daadwerkelijk wordt verbruikt. Slimme apparatuur die meet en communiceert hoeveel energie wordt verbruikt, is een potentieel krachtig hulpmiddel bij het beheren van het energieverbruik. De eisen aan dergelijke meters zijn wel erg hoog. De nauwkeurigheid moet ongeveer 0,1 tot 0,5 procent zijn over alle stromen en alle temperaturen. Daar komt nog bij dat het meten van AC-vermogen sowieso een lastige opgave is.ā€˜

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.