NXP helpt Lightyear bij ontwikkelen zonneauto voor massamarkt

Alexander Pil
8 november 2021

Lightyear en NXP gaan een samenwerking aan, waarbij het hightechbedrijf uit Helmond de komende jaren NXP-technologie gebruikt bij de ontwikkeling van zijn zonneauto’s. Beide bedrijven hebben zich als doel gesteld om de eerste zonneauto’s op de weg te krijgen en de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s te versnellen.

Via de samenwerking met NXP verwacht Lightyear sneller op te markt te zijn met een massamarktmodel. Foto: Lightyear

Lightyear gebruikt NXP-technologie in zijn exclusieve Lightyear One-model, dat naar verwachting in de zomer van 2022 in productie gaat. De technologie wordt toegepast in onder meer het batterijbeheersysteem, de bestuurder-voertuiginterface, de vehicle control unit, de omvormers voor de zonnepanelen, en de motor interface unit. Het massamarktmodel van Lightyear – dat naar verwachting vanaf 2024/2025 in productie gaat – gebruikt ook chiptechnologie van NXP.

‘De samenwerking met NXP is erg waardevol voor ons. Het maakt namelijk snellere prototyping mogelijk en dit versnelt onze time-to-market enorm’, zegt Lex Hoefsloot, medeoprichter en ceo van Lightyear. ‘Bovendien richten we ons met deze samenwerking op het implementeren van autonoom rijden in ons volgende massamarktmodel. We hebben hiervoor een sterke en deskundige partner op het gebied van halfgeleiderchips nodig. De technologie van NXP stelt ons in staat de ontwikkeltijd aanzienlijk te verkorten en tegelijkertijd te zorgen voor hoogwaardige chiptechnologie.’

Daarnaast hebben Lightyear en NXP hun krachten gebundeld in het Europese Itea3-programma met een project Compas. Onder dit programma valt de ontwikkeling van digital twins om een realtime, virtuele weergave van de Lightyear-auto’s te simuleren. Het resultaat van het Compas-programma helpt Lightyear om de duurzaamheid van zijn elektronische systemen tijdens de ontwerpfase beter weer te geven. Hiermee worden de ontwikkeltijd en daarmee het aantal benodigde iteraties verkort.