NWO vereenvoudigt aanbod onderzoeksprogramma’s

Paul van Gerven
31 januari 2018

NWO begint per 1 augustus met de vereenvoudiging van zijn programmapalet. Alle financieringsinstrumenten worden samengebracht in een handvol ‘hoofdvormen’, die dankzij een modulaire opzet toch de flexibiliteit bezitten om verschillende doelen en behoeftes te bedienen. Aan de invulling van de onderzoeksprogramma’s verandert niets, maar het geheel wordt een stuk overzichtelijker, stelt NWO.

De afgelopen jaren hebben organisaties als STW en Fom zich onder de vlag van NWO geschaard. Daardoor beheert de organisatie nu veel financieringsinstrumenten die verschillen in vorm en voorwaarden. Dat is lastig voor onderzoekers en hindert samenwerking tussen wetenschapsgebieden.

NWO presenteert de details van de vereenvoudiging later dit jaar in een nieuw strategisch plan. Als hoofdvormen denkt de organisatie aan persoonsgerichte financiering (zoals de Veni-Vidi-Vici-beurzen), nieuwsgierigheidsgedreven onderzoek en thematisch of missiegedreven onderzoek. Bij de laatste twee vormen is er plaats voor private partners.

Nu al kondigt NWO aan dat de transformatie per 1 augustus gefaseerd zal worden uitgerold. Als eerste worden de Open Competitie-programma’s aangepast, onder meer in het domein exacte en natuurwetenschappen. In de technische en toegepaste wetenschappen verandert dit jaar nog niet veel. Elke verandering zal minimaal zes maanden van tevoren worden aangekondigd.