NWO kent Vici-subsidies toe
Wetenschapsfinancierder NWO heeft de 36 ontvangers van een Vici-subsidie voor 2014 bekendgemaakt. Deze persoonsgebonden subsidie van anderhalf miljoen euro, uitgesmeerd over vijf jaar, stelt wetenschappers in staat om een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. In totaal deden 216 onderzoekers een aanvraag, waarvan er 132 uitgenodigd werden een projectvoorstel in te dienen.
De subsidies zijn verdeeld over verschillende vakgebieden. Binnen de natuurkunde ontvangt onder meer Allard Mosk aan de UT een Vici-subsidie voor zijn methode om door troebele materialen heen te ‘kijken’. Aan de TU Delft krijgt Lieven Vandersypen een Vici voor een methode om complexe materialen met kwantumsimulaties na te bootsen. Florian Schreck van de UvA krijgt een Vici om een eeuwigdurende atoomlaser te bouwen. Femius Koenderink van Amolf werkt aan nanofotonica om ultrasnelle informatieverwerking met datapakketjes van enkele fotonen mogelijk te maken.
Een van Vici-subsidies is afkomstig van technologiestichting STW. Deze gaat naar Herman van der Kooij van de UT. Hij werkt aan draagbare exoskeletten om mensen te laten lopen wanneer ze daarin beperkt zijn. Op het moment zijn deze exoskeletten relatief zwaar, onhandig, groot en gebruiksonvriendelijk. Van der Kooij wil zich daarom de komende jaren richten op een soepel robotpak.