NTS’er Kees Verbaan ontvangt Ir. A. Davidson Award 2021

Alexander Pil
11 november 2021

Tijdens de twintigste editie van de Precisiebeurs werd onder auspiciën van DSPE de Ir. A. Davidson Award uitgereikt aan Kees Verbaan. Verbaan is systeemarchitect bij NTS Development & Engineering Eindhoven. Hij ontving de prijs voor zijn cruciale bijdragen aan complexe NTS-projecten en zijn brede inzet voor kennisdeling en ontwikkeling van zijn vakgebied. De Davidson-award is bedoeld voor een jonge precisietechnoloog die enige jaren werkzaam is in een bedrijf of een instituut en aantoonbaar prestaties heeft geleverd die intern en extern worden erkend.

Kees Verbaan heeft de Ir. A. Davidson Award voor jonge precisietechnologen gewonnen. Foto: Julie van Stiphout

Verbaan studeerde Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool Utrecht en de TU Eindhoven, waar hij in 2015 promoveerde bij professor Maarten Steinbuch op een onderzoek naar de rol van demping bij de besturing van nauwkeurige systemen. Daarna ging hij aan de slag als systeemarchitect bij NTS in Eindhoven. In die functie richt hij zich op ontwerpuitdagingen met betrekking tot nauwkeurig positioneren in complexe machines. Daarbij maakt hij gebruik van zijn uitgebreide kennis van constructieprincipes en in het bijzonder passieve demping, het onderwerp van zijn promotieonderzoek. Zo leverde hij in een leidende rol cruciale bijdragen aan uitdagende NTS-projecten.

Volgens de jury kan Verbaan als systeemarchitect goed schakelen tussen de benodigde diepgang in de techniek en de kostprijsdoelstelling en overige randvoorwaarden vanuit de klant. Door zijn enthousiasmerende en positief-kritische opstelling weet hij het projectteam daarin telkens mee te krijgen. Ook is hij niet bang om zijn handen vuil te maken, door zo nodig te helpen bij assemblage in de cleanroom of voor pizza te zorgen als het team even moet doorhalen. Verder is hij betrokken bij kennisdeling en competentie-opbouw binnen en buiten NTS. Zo maakt hij altijd tijd vrij voor begeleiding van collega’s en studenten, en levert hij bijdragen aan meetings van DSPE en internationale brancheverenigingen. Op het gebied van zijn specialisme, passieve demping, draagt hij als docent via Mechatronics Academy bij aan twee cursussen van High Tech Institute.

‘Verbaan interesseert zich voor de richting waarin zijn vak zich ontwikkelt en helpt zijn werkgever hierop in te spelen’, aldus juryvoorzitter Willem Tielemans. ‘Zo weet hij anderen te sturen en verbinden, om gezamenlijk ontwikkelingen voort te stuwen. Dit alles maakt hem een echte professional in zijn rol, een aanwinst voor het vakgebied van de precisietechnologie en een terechte winnaar van de Ir. A. Davidson Award 2021.’