NTS Optel levert twee optische meetsystemen aan Anteryon
NTS Optel heeft twee speciale meetinstrumenten ontworpen en gebouwd om kleine lenzen, zoals voor mobieltjes, te testen. Anteryon gaat de apparaten gebruiken om lenzensystemen te karakteriseren die deze optische specialist op waferniveau in een halfgeleiderproces produceert.
Het ene systeem heet Ghost and Flare, het kijkt naar spookbeelden die ontstaan door storende interne reflecties van de minilenzenstapel. Het tweede systeem is een transmissiemeting, het meet de mate waarin licht van diverse golflengtes door de lenzen wordt doorgelaten. Met deze twee systemen kan Anteryon snel de kwaliteit testen van de lenzen die het in R&D produceert.

Anteryon uit Eindhoven is een spin-off van Philips. Het bedrijf is gespecialiseerd in waferoptica, een op halfgeleiderproductie gebaseerd proces waarbij kleine optische componenten in kleine en grote series op plakken worden gemaakt en op waferschaal gestapeld. Anteryon produceert op die manier onder meer lenzen voor camera‘s in zaktelefoons. Anteryon wil in de R&D snel kunnen controleren of zijn lenzenstacks aan alle eisen voldoen. Daarvoor vroeg het aan NTS Optel om een optisch analyseapparaat te ontwikkelen.
Waferoptica is een alternatief voor het handmatig monteren van lenzen. Het proces heeft als voordeel dat er efficiënt grote aantallen compacte optische sensoren en camera‘s zijn te maken die foutloos en reproduceerbaar als complete module met nauwkeurige specificaties zijn te monteren. De lenzensets zijn erg klein, een paar millimeter in het vierkant en ruim een millimeter hoog.
In de praktijk kan licht met allerlei invalshoeken in de lens terecht komen (van boven, van beneden, van rechts, van links en van recht vooruit). Om de eigenschappen van de lenzenstacks goed te onderzoeken, moet het testinstrument de lichtinval dus over een ruime ruimtehoek variëren. Op die manier is het effect van lichtinval, zoals die in de praktijk ook zal zijn, goed te testen. Voor het testen wordt de lenzenstack zelf om zijn symmetrieas gedraaid, zodat met verschillende oriëntaties kan worden gemeten. Dit is gedaan op een wijze die past in de optiekwereld. De rotatie voelt aan als de focus in een objectief van een fotocamera (high quality feel). Om de ruimtehoekinstelling compleet te maken, is de belichting in de meetopstelling gemonteerd op een goniometer, die met de computer te variëren is over zo‘n 160 graden. Het rotatiecentrum ligt in het vlak van de lenzenstack. Met behulp van deze twee rotaties kunnen alle in de praktijk optredende ruimtehoeken worden bereikt.
Om de meting voor elkaar te krijgen wordt het onderdeel via een houder op een faceplate gemonteerd. Een faceplate is een array van glasvezels dat de optische informatie een op een doorgeeft aan een onderliggende CCD.
NTS Optel realiseerde het project in krap een half jaar (inclusief de zomervakantie). De gebruikte spectrometers zijn afkomstig van Avantes. Newport leverde de goniometer. Het statisch bepaalde ontwerp van de houder voor de lenzenstack, de mechanica van het apparaat, zowel als de besturing en grafische interface (pc-gebaseerd) realiseerde Optel in huis.