NTS ontfermt zich over failliet Systence
Het 1 april failliet verklaarde systeemhuis Systence maakt een doorstart binnen de NTS Group. Het Eindhovense concern brengt de twee onderdelen Consulting Engineers en System Development onder in een nieuwe bv, NTS Systence. De leiding komt in handen van Emile Asselbergs, die daarnaast directeur blijft van NTS‘ opticadochter Optel. De 35 medewerkers van Syntence zetten hun werkzaamheden voort op de bestaande locatie in Wijchen. De activiteiten op de High Tech Campus verhuizen naar het NTS-hoofdkwartier aan de Eindhovense Dillenburgstraat.
NTS Systence bouwt prototypes en levert engineeringdiensten op het gebied van mechanica, elektronica en software. Volgens NTS-directeur Marc Hendrikse zijn de specialismen van de nieuwe dochter complementair aan die van de bestaande onderdelen. ’Voor de ontwikkeling, protobouw, serieproductie en transfer naar lagelonenfabricage zijn we meer dan voorheen een one stop shop. NTS doet ontwikkelingen die leiden tot serieproductie. Klanten die in eerste instantie alleen een prototype wensen, kunnen nu terecht bij NTS Systence. Willen ze later toch meer, dan bieden we een vloeiende overgang naar NTS Mechatronics.‘
Met de doorstart onder de NTS-vlag ontstaan er voor Systence kansen om te groeien. Door de mogelijkheden die de zusterbedrijven bieden, kan het nieuwe familielid meer betekenen voor zijn bestaande klanten. Andersom kan de rest van de groep met de Wijchense expertise de huidige NTS-clientèle meer van dienst zijn.
De vorige eigenaar van Systence was Aemstel Ventures. Deze private equity-investeerder uit Amsterdam kreeg de takken Consulting Engineers en System Development begin 2007 in handen. Emdes Embedded Systems, de derde poot, kwam daarbij op eigen benen te staan ’vanwege gebrekkige synergie tussen de onderdelen‘. De verzelfstandiging zorgde voor onrust onder de medewerkers, van wie er een groot aantal een jaar eerder in dienst was gekomen met de inlijving van de TNO-afdeling Competence Centre Embedded Systems. Een exodus volgde. De resulterende personele onderbezetting leidde uiteindelijk tot de overname door Quality Products International Group halverwege 2007. Het voormalige moederbedrijf Systence kwam dit jaar in de problemen: 31 maart kreeg het uitstel van betaling, 1 april ging het failliet.